En tur runt Värmland

Värmland bjuder på ett landskap fullt av spännande aktiviteter, utmaningar, äventyr och kultur. Stundtals är naturen så oerhört vacker att den tar andan ur dess beskådare. Oavsett var i Värmland man befinner sig finns den alltid tillgänglig och i närheten. Som turist kan man med fördel ta för sig av den bit som man tycker mest om, som livet längs Klaraälven, Vänerkusten, berättelserna, det öppna landskapet eller de vidsträckta skogarna.

Aktiviteter och mat i Värmland

Naturen är den självklaraste av sevärdheterna i Värmland och det bästa är att det är helt gratis att bekanta sig med den. Vill man dock underhålla sig med något annat tillsammans med familjen är Sundstabadet i Karlstad ett bra alternativ. Upplevelsebadet erbjuder något för alla åldrar och intressen, medan de tre bassängerna för motionssim är till för de som vill träna. Relaxavdelningen är som en oas mitt i Värmland med aufgussbastu, bubbelpooler, upplevelseduschar och hamamrum.

Sveriges första skidtunnel finns i Torsby och är en omtyckt aktivitet för de som reser runt i Värmland. Den 1,3 kilometer långa skidtunneln följer naturens egna värmlandnivåskillnader och temperaturen ligger på omkring 0 till -3 grader året om. Skidor finns naturligtvis att hyra för den som inte har med sina egna. I anslutning till tunneln finns även ett välbesökt sportcenter med motionsspår, utomhusgym, rullskidbanor, frisbeegolfpark och vandringsleder.

Bortsett från den vackra naturen och variationen på aktiviteter är Värmland ett riktigt matland. Råvarorna som används i husmanskosten kommer från vattendrag, skogen och de egna gårdarna. Menyn förändras därmed ständigt i Värmland eftersom de olika årstiderna bjuder på nya råvaror. Detta präglar tydligt menyerna hos en stor del av restaurangerna och herrgårdarna, men även hos de småskaliga livsmedelsproducenterna som serverar lunch i sina genuina gårdsbutiker. För att nämna exempel på en restaurang värd ett besök kan Olssons Brygga i Arvika nämnas. Den hemtrevliga restaurangen finns belägen i hamnmiljö och bjuder på makalöst god mat. Anläggningen består förutom restaurangen även av uteserveringar, barer och en nattklubb.