Speedway

Speedway skiljer sig på många sätt från de mer klassiska MC-sporterna såsom enduro och roadracing. Sporten i sig utövas på ovala grusbanor med två längre raksträckor som flätas samman av två kurvor. Utmärkande för speedway är att förarna såväl lutar som vinklar sig i kurvorna för att grus ska kastas upp från bakhjulet. Den ytterst fartfyllda sporten har tyvärr lett till flera dödsfall under årens lopp, främst på grund av åksättet i kurvorna.

Inom speedway tävlar man i olika heat där föraren kör runt den ovala banan ett visst antal varv. Heaten består av sammanlagt fyra tävlande och för att kunna skilja på dessa har varje åkare en vit, gul, röd eller blå huva. Efter att ett heat har avslutats delas poäng ut baserat på tid och placering.

Spela på speedway i Sverige

Den första serien inom speedway i Sverige ordnades år 1948 och gick då under namnet Allsvenskan. På den tiden bestod serien av sex olika lag, där fyra tävlande slutligen gick vidare till slutspelet. 1982 bytte man namn på serien till Elitserien och Allsvenskan blev istället den näst högsta serien. Sedan år 1984 består serien av åtta lag. Speedway har under en lång tid varit en del av den svenska folksjälen och har kommit att bli särskilt populär i mindre orter såsom speedwayMålilla, Kumla, Vetlanda och Arvika. Många av de svenska klubbarna har dock haft ekonomiska problem under de senaste tio åren, men trots detta lyckas man hålla liv i den nationella serien.

Vill man betta på speedway hittar man alla aktuella odds hos de flesta stora spelbolagen. Man kan i dagsläget främst betta på Elitserien, som är den högsta serien i Sverige. Spelbolagen brukar erbjuda att man kan spela head-to-head, matchodds och vinnarodds. Eftersom sporten även är populär på en internationell nivå tillhandahåller spelbolagen odds för inhemska serier i exempelvis Tjeckien, Danmark och Polen.