Närheten till Norge

För tillfället arbetar ungefär fem procent av Värmlands invånare i Norge. I gränskommuner såsom Eda och Årjäng jobbar så mycket som var fjärde ortsbo i grannlandet. En stor del av de som pendlar till sitt arbete har en tjänst i Osloområdet. De värmländska personer som arbetar i Norge är främst i åldern 20-30, vilket är en förklaring till varför ungdomsarbetslösheten i Eda, Arvika och Årjäng är lägre än landets genomsnitt. Många av dessa ungdomar har inte studerat på varken högskolor eller universitet, men får trots detta välbetalda och eftertraktade arbeten på den norska arbetsmarknaden.

Samarbete med Norge har flera fördelar

En svensk arbetare i Norge kan utan större bekymmer tjäna 30000 norska kronor i månaden efter skatt, vanligtvis utan utbildning. Ofta handlar det om grovarbete på exempelvis en byggarbetsplats, där arbetsgivaren betalar boendet. Den som är utbildad rörmokare, elektriker eller byggare kan med andra ord tjäna betydligt bättre genom att söka jobb i Norge. Närheten till Norge innebär dock inte enbart att svensk arbetskraft söker sig över gränsen. I grannlandet är norgenämligen allt väldigt dyrt i jämförelse med de svenska priserna. Detta innebär i sin tur att det uppstår en gränshandel där norska invånare kommer över gränsen till Sverige för att köpa godis, snus, cigaretter och framförallt mat. Årjängs kommun till exempel omsätter miljardbelopp på gränshandeln med Norge.

Ytterligare en stor fördel med närheten till grannlandet är att turismen i Värmland strålar. I bland annat Strömstad är åttio procent av besökarna norrmän. Flertalet turister kommer med båt från det norska fastlandet, men det blir även allt mer populärt att komma till Sverige över dagen med buss. Dagarna i Värmland spenderas vanligtvis genom att shoppa eller besöka sevärdheter, vilket båda gynnar kommunernas näringsliv. Självfallet är rollerna även ombytta. De svenskar som bor i närheten av gränsen besöker flitigt Oslo eller andra städer.