Arvikafestivalen

Arvikafestivalen var en omtyckt musikfestival som årligen ordnades i Arvika under åren 1992-2010. Själva arrangemanget organiserades ideellt av föreningen Galaxen och besöktes i snitt av 15000 – 20000 personer varje sommar. Trots den stora populariteten ansökte Galaxen om konkurs år 2011, vilket i sin tur ledde till att Arvikafestivalen ställdes in.

Arvikafestivalen har en anrik historia

När Arvikafestivalen ordnades för första gången år 1992 var det Musikföreningen Blå Huset och det dåvarande Verktygslådan som stod för arrangemanget. Festivalen blev genast en stor succé i de omkringliggande kommunerna och bjöd på underhållning av band såsom SPOCK, Psychotic Youth, Stonefunkers, Stonecake och Sator. Följande år lyckades man boka in Einsturzende Neubauten, som bidrog till att antalet festivalbesökare ökade arvikafestivalenmarkant. I samband med det lyckade konceptet fick evenemanget en stor plats i media och nådde på så sätt ut till en bredare publik runt om i landet.

Framgångarna kring Arvikafestivalen fortsatte att växa och kom under 1990-talet att bli känt för sina spännande syntbokningar. Senare började man även boka in band med olika musikaliska spridningar, vilket sammantaget lockade ett stort antal besökare med bred musiksmak samt ”syntare”. 10-årsjubileet gick av stapeln år 2001 och firades med att utöka tiden från två dagar till tre. De artister som uppträdde detta år var bland annat Sista mannen på jorden, The Hellacopters och Sisters of Mercy.

Efter att Arvikafestivalen hade ordnats år 2004 höll arrangörerna på att gå i konkurs. Detta reddes dock upp efter långa förhandlingar och festivalen kunde ordnas igen år 2005. År 2006 kom att bli ett av de mest framgångsrika åren i Arvikafestivalens historia, då varenda biljett var slutsåld och reservcampingar var tvungna att byggas. Den enorma succén berodde främst på att man hade bokat in The Knife, som blev ett stort dragplåster. Bandet Depeche Mode gjorde sin enda Sverigespelning i Arvika år 2009 och lockade över 22500 personer. Under åren som följde började dock arrangörerna att gå med förlust och 2011 såldes så få biljetter att festivalen ställdes in helt.